Zielone pierożki z pieca

Coś innego – alternatywa dla tych, którzy lubią pierogi, ale niekoniecznie lubią je robić, jak ja 🙂 Z pomocą przychodzi ciasto filo. Pierożki wychodzą złociste i chrupiące – świetne na 2 dzień do śniadaniówki. Zapraszam serdecznie do pichcenia.
Składniki na 20 pierożków:
1 opakowanie ciasta filo,
500 g mrożonego szpinaku,
1 małą cebula,
2 ząbki czosnku,
100 g sera feta,
4 łyżki oleju,
sól.
3 łyżki suszonych pomidorów.
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, podsmaż na 2 łyżkach oleju, dodaj szpinak i duś, dopóki woda nie wyparuje. Pokrój suszone pomidory na mniejsze kawałki, fetę w małą kostkę. Dodaj do odparowanego szpinaku. Ciasto filo wyciągaj na blat po 1 płacie. każdy płat krój wzdłuż na 4 pasy. Każdy pasek to 1 pierożek – posmaruj je olejem. Na dole każdego paska kładź łyżeczkę farszu – zaginaj na skos w formę trójkąta aż do wykorzystania całego paska ciasta. Tak wykonane pierożki przełóż na blaszkę i piecz w 190 stopniach przez 15- 20 minut.
Porady:
- smakują na ciepło i na zimno,
- można podawać z greckim jogurtem, lub innym dipem,
- gdyby ciasto nie chciało się skleić posmaruj brzegi wodą.