Wiosenny gulasz warzywny

smakuję - patrzę - wymyślam

Wiosenny gulasz warzywny

Nieco podkręcona wersja lecza lub francuskiego ratatouille. Skorzystałam z dostępnych warzyw i podkręciłam smak wędzoną papryką i kminem rzymskim. Smakuje wyśmienicie. Spróbujecie?

Składniki dla 3-4 osób:

1 cukinia,

5-6 szparagów,

4 pieczarki,

200 ml passaty pomidorowej,

1 mała cebula,

1 ząbek czosnku,

3 łyżki oliwy,

1 łyżeczka papryki wędzonej,

1 łyżeczka kminu rzymskiego,

sól,  

Ewentualnie: 0,5 szklanki wody;

Warzywa pokrój na kawałki, może być kostka albo półplasterki. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę , czosnek i przyprawy. Lekko podsmaż. Dołóż pozostałe warzywa, dolej pasattę i duś około 12-14 minut na małym ogniu. Pamiętaj, by warzywa zostały lekko chrupiące. Jeśli potrawa jest za gęsta możesz dodać wodę.

Podawaj z pieczywem lub np. kaszą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *