Wiosenna sałatka

Cóż może być lepszego niż połączenie pomidora i szparagów? Dla mnie to idealne połączenie, bo ja kocham te 2 składniki i czekam na nie cały rok. Pomidory na szczęście są kilka miesięcy pyszne, soczyste i słodziutkie, ale szparagi to tylko moment na rocznej mapie sezonowości. No to korzystajmy, póki czas.
Składniki na 2 porcje:
2 duże pomidory,
5 szparagów,
Kilka listków świeżej bazylii (u mnie tajska);
Na sos:
1/3 szklanki soku z pomarańczy,
3 łyżki oliwy,
sok z 0,5 limonki,
sól do smaku;
Pomidory pokrój w plastry. Szparagi przygotuj do gotowania – odłam zdrewniałe końce i wstaw do osolonej wody na 2 minut. Pokrój w mniejsze kawałki. Z podanych składników zrób sos. Wyłóż na talerz pomidory, szparagi, polej sosem i posyp listkami bazylii.