Wiosenna sałatka

smakuję - patrzę - wymyślam

Wiosenna sałatka

Cóż może być lepszego niż połączenie pomidora i szparagów? Dla mnie to idealne połączenie, bo ja kocham te 2 składniki i czekam na nie cały rok. Pomidory na szczęście są kilka miesięcy pyszne, soczyste i słodziutkie, ale szparagi to tylko moment na rocznej mapie sezonowości. No to korzystajmy, póki czas.

Składniki na 2 porcje:

2 duże pomidory,

5 szparagów,

Kilka listków świeżej bazylii (u mnie tajska);

Na sos:

1/3 szklanki soku z pomarańczy,

3 łyżki oliwy,

sok z 0,5 limonki,

sól do smaku;

Pomidory pokrój w plastry. Szparagi przygotuj do gotowania – odłam zdrewniałe końce i wstaw do osolonej wody na 2 minut. Pokrój w mniejsze kawałki. Z podanych składników zrób sos. Wyłóż na talerz pomidory, szparagi, polej sosem i posyp listkami bazylii.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *