Wiosenna pasta

smakuję - patrzę - wymyślam

Wiosenna pasta

Makaron to składnik, który ja i mój syn możemy jeść codziennie. Wiem, że to średnio wpływa na wagę i wygląd, ale jak się ogólnie kocha jeść to nic nie pomoże 🙂 Zapraszam na przepis z wykorzystaniem składników sezonowych: szparagi i świeże, soczyste pomidory w towarzystwie sera pleśniowego, po prostu musicie tego spróbować!

Składniki dla 2 osób:

200 g makaronu ( u mnie farfalle),

50 g sera pleśniowego gorgonzola lub podobnego,

3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,

3 zielone szparagi,

1 mały pomidor,

sól,

pieprz do smaku,

Opcjonalnie: 1 plaster szynki parmeńskiej;

Ugotuj makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na patelni przesmaż pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i pokrojoną szynkę (opcja), by nieco zmiękły, dodaj ser, śmietanę  i poczekaj aż całość się połączy, a ser rozpuści. Dodaj na patelnię ugotowany makaron, jeśli sos jest za gęsty dodaj 1-2 łyżki wody spod makaronu (z gotowania). Dorzuć pokrojonego w kostkę pomidora, oprósz pieprzem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *