Wiosenna pasta

Makaron to składnik, który ja i mój syn możemy jeść codziennie. Wiem, że to średnio wpływa na wagę i wygląd, ale jak się ogólnie kocha jeść to nic nie pomoże 🙂 Zapraszam na przepis z wykorzystaniem składników sezonowych: szparagi i świeże, soczyste pomidory w towarzystwie sera pleśniowego, po prostu musicie tego spróbować!
Składniki dla 2 osób:
200 g makaronu ( u mnie farfalle),
50 g sera pleśniowego gorgonzola lub podobnego,
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
3 zielone szparagi,
1 mały pomidor,
sól,
pieprz do smaku,
Opcjonalnie: 1 plaster szynki parmeńskiej;
Ugotuj makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na patelni przesmaż pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i pokrojoną szynkę (opcja), by nieco zmiękły, dodaj ser, śmietanę i poczekaj aż całość się połączy, a ser rozpuści. Dodaj na patelnię ugotowany makaron, jeśli sos jest za gęsty dodaj 1-2 łyżki wody spod makaronu (z gotowania). Dorzuć pokrojonego w kostkę pomidora, oprósz pieprzem.