Wegańskie bezy

Macie w rodzinie wegan? A może lubicie zjeść czasami coś innego, mniej oczywistego? Wszyscy wiedzą (no prawie :)), że bezy robi się z białek, ale… Zapraszam na bezy z aquafaby, czyli z zalewy po puszkowanej ciecierzycy. Kto jadł, ten wie, że jest pyszna – chrupka, krucha i znakomicie się przekłada kremem – dziś w wersji mini bez, ale można także spokojnie zrobić tort bezowy z tych samych proporcji. Cała trudność polega na rytuale ubijania – jeśli zrobicie krok po kroku tak jak ja na pewno się uda.
Dekoracją się nie przejmujcie – z pewnością dzieci zrobią to z Wami, lub za Was, co widać na moich zdjęciach. Zapraszam do pieczenia 🙂
Składniki na 6 porcji:
3/4 szklanki wody spod ciecierzycy,
3/4 szklanki cukru (może być trzcinowy),
1 łyżeczka octu jabłkowego,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Do dekoracji: 250 g serka mascarpone, 250 g ricotty, 2 op. cukru waniliowego, sok z 1 cytryny, owoce
lub wege : szklanka nerkowców namoczonych 2 godziny w ciepłej wodzie, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru pudry, laska wanilii.
W mikserze ubij wodę spod ciecierzycy aż zacznie się pienić. Stopniowo dodawaj cukier – 1-2 łyżki na minutę miksowania. Gdy skończy się cukier dodaj ocet i mąkę i miksuj jeszcze 3 minuty. blachę wyłóż papierem – formuj 6 kółek – bez. Piecz w120 stopniach przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz jeszcze 2 godziny. Połącz składniki kremu na gładką masę ( wersja wegańska: w blenderze kielichowym zmiksuj odcedzone z wody orzechy z pozostałymi składnikami). Bezy napełnij kremem, dodaj owoce i gotowe.
Porady:
- ciecierzyca musi leżeć przynajmniej przez noc w lodówce,
- chcąc zrobić tort – wyłóż masę na blaszkę robiąc 1 lub 2 okręgi – najlepiej odrysuj od miski lub talerzyka i wtedy wypełnij kształt,
- przy torcie bezę należy suszyć najpierw 30 minut w 120 st., następnie przez 3-4 godziny w 100 stopniach,
- dobrze zrobić bezy dzień wcześniej i zostawić na noc w uchylonym piekarniku – będą bardziej wyschnięte i chrupiące,
- piekarnik należy włączyć na opcję góra – dół