Ucieraniec z owocami

smakuję - patrzę - wymyślam

Ucieraniec z owocami

Szybkie ciasto na niedzielne popołudnie. Idealne do herbaty. Coś w stylu biszkoptu, ale bez ubijania białek i brudzenia tysiąca naczyń. Zapraszam do spróbowania. Chrupkie z zewnątrz  i lekkie, owocowe w środku.

Składniki na blaszkę 20x15cm:

200 g masła,

200 g mąki pszennej,

40 g mąki ziemniaczanej,

3 jajka,

100 g cukru muscovado (może być zwykły, wtedy kolor nie będzie tak intensywny),

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

0,5 łyżeczki soli,

300 g owoców (maliny, borówki, truskawki itp.),

Utrzyj miękkie masło z cukrem, dodawaj po 1 jajku i mieszaj. Następnie przesiej mąki i proszek. Dodaj sól. Przełóż całość do blaszki, na górę wysyp owoce. Piecz ok 40 minut, aż na górze utworzy się skorupka, a ciasto w środku będzie zwarte.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *