Tom kha gai

smakuję - patrzę - wymyślam

Tom kha gai

Kokosowa zupa tajska, której dosłowne tłumaczenie brzmi zupa kurczak i galangal. Te dwa składniki decydują o smaku i charakterystyce tej zupy. Znając bazowy przepis można robić różne kombinacje tej zupy, dodając tofu, różne odmiany grzybów czy krewetki. Ja Wam dziś podam przepis na wersję wegetariańską – z grzybami i tofu, ale zawsze jedno białko możecie zamienić na inne, także otwórzcie głowy i bądźcie kreatywni.

Składniki dla 4 osób:

400 ml wody lub bulionu warzywnego,

400 ml mleka kokosowego,

1 papryczka chili,

0,5 pęczka świeżej kolendry,

6-8 cm galangalu lub imbiru,

4 ząbki czosnku,

3 łyżki oleju,

2 łodygi trawy cytrynowej,

6-8 listków kafiru (tyle suszonych, mrożonych połowę mniej),

6-8 dużych boczniaków,

6 łyżek sosu rybnego,

2 łyżeczki cukru brązowego

sok z 1 limonki,

2 łyżki sosu sojowego,

200 g tofu (zamiast mogą być krewetki lub kurczak);

Tofu pokrój w kostkę, zamarynuj w sosie sojowym. Pokrój na plasterki czosnek oraz obrany galangal (imbir). Grzyby porwij na mniejsze kawałki, chili posiekaj lub pokrój w plasterki, kolendrę lekko przesiekaj.

Na rozgrzany olej wrzuć czosnek i galangal, obraną z wierzchniej warstwy i zmiażdżoną tępą stroną noża trawę cytrynową, chwilę podsmaż. Dodaj tofu i grzyby, chwilę smaż i dodaj 300 l mleka kokosowego, wodę i listki kafiru. Gotuj potrawę około 6-8 minut. Dolej pozostałe mleko kokosowe, dopraw sosem rybnym i cukrem i nalewaj.

Na talerzu dopraw sokiem z limonki, chili i kolendrą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *