Tom kha gai

Kokosowa zupa tajska, której dosłowne tłumaczenie brzmi zupa kurczak i galangal. Te dwa składniki decydują o smaku i charakterystyce tej zupy. Znając bazowy przepis można robić różne kombinacje tej zupy, dodając tofu, różne odmiany grzybów czy krewetki. Ja Wam dziś podam przepis na wersję wegetariańską – z grzybami i tofu, ale zawsze jedno białko możecie zamienić na inne, także otwórzcie głowy i bądźcie kreatywni.
Składniki dla 4 osób:
400 ml wody lub bulionu warzywnego,
400 ml mleka kokosowego,
1 papryczka chili,
0,5 pęczka świeżej kolendry,
6-8 cm galangalu lub imbiru,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju,
2 łodygi trawy cytrynowej,
6-8 listków kafiru (tyle suszonych, mrożonych połowę mniej),
6-8 dużych boczniaków,
6 łyżek sosu rybnego,
2 łyżeczki cukru brązowego
sok z 1 limonki,
2 łyżki sosu sojowego,
200 g tofu (zamiast mogą być krewetki lub kurczak);
Tofu pokrój w kostkę, zamarynuj w sosie sojowym. Pokrój na plasterki czosnek oraz obrany galangal (imbir). Grzyby porwij na mniejsze kawałki, chili posiekaj lub pokrój w plasterki, kolendrę lekko przesiekaj.
Na rozgrzany olej wrzuć czosnek i galangal, obraną z wierzchniej warstwy i zmiażdżoną tępą stroną noża trawę cytrynową, chwilę podsmaż. Dodaj tofu i grzyby, chwilę smaż i dodaj 300 l mleka kokosowego, wodę i listki kafiru. Gotuj potrawę około 6-8 minut. Dolej pozostałe mleko kokosowe, dopraw sosem rybnym i cukrem i nalewaj.
Na talerzu dopraw sokiem z limonki, chili i kolendrą.