Tatar a’la wołowy z łososia

Są przepisy na wigilię czy święta, których się nie zmienia i których nie tykam (np. pierogi czy barszcz), ale dodatkowo, co roku wymyślam kolejne dania na próbę, które albo się sprawdzają albo nie.
To danie, mimo, że nie jest typowo wigilijne postanowiłam zrobić na tegoroczne święta. Pomysł zrodził się, by zabić smak łososia jurajskiego. Niby zdrowszy, modny itp. ale za mało morski i za bardzo hodowlany, co czuć w smaku 😉 Zapewnia, że jak dodacie składników jak do wołowej odsłony tego dania, to na pewno nie pożałujecie!

Składniki na 3-4 porcje:
300 g łososia jurajskiego,
1 szalotka,
1 łyżeczka musztardy,
3-4 suszone pomidory,
1 łyżeczka kaparów,
2 łyżki oliwy spod pomidorów,
3-4 marynowane borowiki,
1-2 łyżki sosu sojowego;
Łososia odfiletuj, pozbaw skóry, pokrój w bardzo drobną kostkę. Podobnie przygotuj cebulkę, pomidory, grzyby i dodaj do ryby. Przesiekaj lekko kapary, dorzuć do potrawy. Całość przypraw sosem sojowym, olejem i musztardą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Podawaj na grzance z razowego chleba.