Tarta z grzybami

smakuję - patrzę - wymyślam

Tarta z grzybami

Czy to jesień czy zima grzyby są zawsze pyszne – świeże, prosto z lasu, czy też z zapasów, np. z zamrażarki. Kruche ciasto i grzyby to świetne połączenie, bo kto powiedział, że tarta musi być na słodko? Zapraszam do pieczenia 🙂

Składniki na tartę o średnicy 24 cm:

175 g mąki pszennej,

110 g twardego masła,

0,5 łyżeczki soli,

0,5 łyżeczki cukru,

60 ml zimnej wody,

2 szalotki,

300g grzybów świeżych lub mrożonych,

50 g sera pleśniowego,

2-3 jajka,

2 łyżki oliwy,

0,5 łyżeczki suszonego tymianku,

200 ml kwaśniej śmietany 18%

Z mąki, soli, cukru i masła zagnieć za pomocą robota lub siekaczki kruszonkę, następnie dolej wodę i krótko wyrabiaj ciasto. Zawiń w folię w staw do lodówki na 20-30 minut. Szalotkę pokrój w kostkę, grzyby w plasterki. Podsmaż na oleju cebulkę, dodaj grzyby, smaż razem, około 15 – 20 minut. Zostaw do ostudzenia.

Ciasto wyjmij z lodówki, wylep okrągłą foremkę. Nakłuj ciasto i wyłóż papierem, wysyp suche ziarna fasoli, grochu, lub specjalne kuleczki do pieczenia. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

W tym czasie do grzybów dodaj śmietanę wymieszaną z jajkami, serem i ziołami. Masę wylej na podpieczone ciasto i wstaw do piekarnika na kolejne 25 minut.

Porady:

  • masło i woda muszą być zimne, by ciasto nie spłynęło podczas pieczenia,
  • grzyby leśne można zastąpić pieczarkami – przy podsmażaniu trzeba pozbyć się z nich wody, żeby tarta nie zamokła,
  • tarta świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno,
  • śmietanę z powodzeniem możesz zastąpić kremówką lub greckim jogurtem,
  • farsz możesz wzbogacić np. oliwkami czy suszonymi pomidorami, by dodać wymiar kwaskowy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *