Tarta z grzybami

Czy to jesień czy zima grzyby są zawsze pyszne – świeże, prosto z lasu, czy też z zapasów, np. z zamrażarki. Kruche ciasto i grzyby to świetne połączenie, bo kto powiedział, że tarta musi być na słodko? Zapraszam do pieczenia 🙂
Składniki na tartę o średnicy 24 cm:
175 g mąki pszennej,
110 g twardego masła,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki cukru,
60 ml zimnej wody,
2 szalotki,
300g grzybów świeżych lub mrożonych,
50 g sera pleśniowego,
2-3 jajka,
2 łyżki oliwy,
0,5 łyżeczki suszonego tymianku,
200 ml kwaśniej śmietany 18%
Z mąki, soli, cukru i masła zagnieć za pomocą robota lub siekaczki kruszonkę, następnie dolej wodę i krótko wyrabiaj ciasto. Zawiń w folię w staw do lodówki na 20-30 minut. Szalotkę pokrój w kostkę, grzyby w plasterki. Podsmaż na oleju cebulkę, dodaj grzyby, smaż razem, około 15 – 20 minut. Zostaw do ostudzenia.
Ciasto wyjmij z lodówki, wylep okrągłą foremkę. Nakłuj ciasto i wyłóż papierem, wysyp suche ziarna fasoli, grochu, lub specjalne kuleczki do pieczenia. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
W tym czasie do grzybów dodaj śmietanę wymieszaną z jajkami, serem i ziołami. Masę wylej na podpieczone ciasto i wstaw do piekarnika na kolejne 25 minut.
Porady:
- masło i woda muszą być zimne, by ciasto nie spłynęło podczas pieczenia,
- grzyby leśne można zastąpić pieczarkami – przy podsmażaniu trzeba pozbyć się z nich wody, żeby tarta nie zamokła,
- tarta świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno,
- śmietanę z powodzeniem możesz zastąpić kremówką lub greckim jogurtem,
- farsz możesz wzbogacić np. oliwkami czy suszonymi pomidorami, by dodać wymiar kwaskowy.