Szaszłyki z łososia

Danie, które wymyślił mój syn na jeden z warsztatów kulinarnych dla dzieci. Łosoś w innej postaci, z dodatkiem warzyw i owoców. Dla dzieci idealny jako danie kompletne. Możecie dołożyć węglowodan w postaci kaszy czy ryżu i macie gotowy obiad. Nieco zmodyfikowałam podstawowy przepis, ale myślę, że chętnie spróbujecie innej odsłony łososia.
Składniki na 6 szaszłyków:
500 g fileta z łososia,
0,5 puszki brzoskwiń lub ananasa,
5 szparagów,
1 mała cukinia,
2 duże pieczarki,
Na marynatę:
4 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki syropu klonowego,
mały kawałek startego imbiru,
5 łyżek wody z owoców z puszki,
2 łyżki oleju rzepakowego,
2 łyżki sezamu (opcja)
Warzywa i rybę pokrój w kostkę. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie – będzie Ci łatwiej nadziewać składniki. Warzywa zblanszuj 2 minuty we wrzątku, rybę w misce zalej składnikami na marynatę. Nadziewaj na przemian warzywa, owce i rybę na patyczek. Grilluj na filii posmarowanej olejem lub patelni grillowej, około 2-3 minuty na stronie. Gotowe szaszłyki polej marynatą i posyp sezamem.