Szaszłyki z łososia

smakuję - patrzę - wymyślam

Szaszłyki z łososia

Danie, które wymyślił mój syn na jeden z warsztatów kulinarnych dla dzieci. Łosoś w innej postaci, z dodatkiem warzyw i owoców. Dla dzieci idealny jako danie kompletne. Możecie dołożyć węglowodan w postaci kaszy czy ryżu i macie gotowy obiad. Nieco zmodyfikowałam  podstawowy przepis, ale myślę, że chętnie spróbujecie innej odsłony łososia.

Składniki na 6 szaszłyków:

500 g fileta z łososia,

0,5 puszki brzoskwiń lub ananasa,

5 szparagów,

1 mała cukinia,

2 duże pieczarki,

Na marynatę:

4 łyżki sosu sojowego,

2 łyżki syropu klonowego,

mały kawałek startego imbiru,

5 łyżek wody z owoców z puszki,

2 łyżki oleju rzepakowego,

2 łyżki sezamu (opcja)

Warzywa i rybę pokrój w kostkę. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie – będzie Ci łatwiej nadziewać składniki. Warzywa zblanszuj 2 minuty we wrzątku, rybę w misce zalej składnikami na marynatę. Nadziewaj na przemian warzywa, owce i rybę na patyczek. Grilluj na filii posmarowanej olejem lub patelni grillowej, około 2-3 minuty na stronie. Gotowe szaszłyki polej marynatą i posyp sezamem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *