Sałatka z komosy

Komosa ryżowa to złoto Inków i świetna alternatywa dla tych, którzy nie jedzą glutenu. Sałatka jest prosta i z pewnością część składników możecie zastąpić innymi – co macie w domu. Wzorowałam się na kuchni arabskiej i śródziemnomorskiej i tak powstało to danie. Zapraszam do gotowania!
Składniki na 4-6 porcji:
1 szklanka komosy ryżowej,
1 duży pomidor,
1 pęczek kolendry,
1 pęczek natki pietruszki,
2 łyżki kaparów,
4 łyżki czarnych oliwek,
4 łyżki oliwy smakowej – bazyliowa lub z pomidorami i czosnkiem,
1 łyżeczka suszonych ziół: bazylia, oregano itp.
1 łyżeczka soli,
Komosę przelej gorącą wodą, wypłucz i zalej 2 szklankami gorącej wody. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 12-14 minut). Pomidora pokrój w kostkę bez gniazd nasiennych oliwki i kapary przesiekaj. Zioła posiekaj. Ciepłą kaszę zalej połową oliwy, by nabrała smaku. Po wystudzeniu dodaj warzywa, zioła i pozostałą oliwę. Podawaj jako osobne danie lub dodatek do obiadu.