Sałatka grecka

Sałatka rodem z Korfu. Będąc na warsztatach kulinarnych na tej pięknej wyspie pokazywano nam jak powstaje ta słynna sałatka. Często to, co dostajemy w polskich restauracjach greckich czy bałkańskich nijak się ma to oryginału. Mnie zdziwił dodatek papryki do tego dania (sama nie bardzo lubię paprykę, więc jej nie daję – wy zdecydujcie sami). Zapraszam na oryginalny przepis – prosto od Greka 🙂
Składniki dla 2-4 osób:
2 duże pomidory,
1 zielona papryka,
½ dużego ogórka świeżego,
100 g sera feta,
10-12 oliwek,
6 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżeczka suszonego oregano;
Pomidory, paprykę i ogórki pokrój w dużą kostkę, cebulę w półplastry. Włóż do miski przygotowane warzywa, dodaj oliwki, pokrusz na wierzch ser, posyp oregano.
Oliwę połącz z octem, polej sałatkę przed podaniem.