Sałatka grecka

smakuję - patrzę - wymyślam

Sałatka grecka

Sałatka rodem z Korfu. Będąc na warsztatach kulinarnych na tej pięknej wyspie pokazywano nam jak powstaje ta słynna sałatka. Często to, co dostajemy w polskich restauracjach greckich czy bałkańskich nijak się ma to oryginału. Mnie zdziwił dodatek papryki do tego dania (sama nie bardzo lubię paprykę, więc jej nie daję – wy zdecydujcie sami). Zapraszam na oryginalny przepis – prosto od Greka 🙂

Składniki dla 2-4 osób:

2 duże pomidory,

1 zielona papryka,

½ dużego ogórka świeżego,

100 g sera feta,

10-12 oliwek,

6 łyżek oliwy z oliwek,

1 łyżka octu winnego,

1 łyżeczka suszonego oregano;

Pomidory, paprykę i ogórki pokrój w dużą kostkę, cebulę w półplastry. Włóż do miski przygotowane warzywa, dodaj oliwki, pokrusz na wierzch ser, posyp oregano.

Oliwę połącz z octem, polej sałatkę przed podaniem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *