Ryba z pieca

smakuję - patrzę - wymyślam

Ryba z pieca

Proste i szybkie danie, wymyślone, jak zwykle w sytuacji, kiedy nie miałam pomysłu na obiad i zastanawiając się, trafiłam na rybę i kilka dodatków w lodówce. Zapraszam na szybki i zdrowy przepis.

Składniki dla 2 osób:

300 g fileta z białej ryby (u mnie halibut),

0,5 cytryny wyparzonej i wyszorowanej,

0,5 pęczka koperku,

kilka pomidorków koktajlowych,

1/3 szklanki białego wina,

sól, pieprz,

1 łyżka masła;

Filet ryby pokrój na kawałki, posól, dodaj pieprz. Połóż na papierze do pieczenia, dodaj plasterki cytryny, łodyżki koperku, pomidorki, zalej białym winem. Dobrze zwiń, by sos nie wpłynął i piecz 15-20 minut w 180 stopniach (termoobieg). Pod koniec dodaj masło, by zagęścić i dosmaczyć sos.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *