Pierożki z pieczarkami

Kolejne szybkie i pyszne danie. Po co tracić czas na kilkugodzinne gotowanie obiadu, skoro za Wami śniadanie a przed Wami jeszcze podwieczorek i kolacja? Tak tak, niektórzy gotują od rana do wieczora, tak już mam 🙂 Jeśli Wam się niezbyt chce spędzać cały wolny czas w kuchni, to zapraszam do zrobienia tych pierożków, np. na kolację. Jeśli coś zostanie, spokojnie możecie zapakować do śniadaniówki i wziąć na drugi dzień do pracy – na zimno są równie smaczne.
Składniki na około 20 pierożków:
1 op. ciasta francuskiego,
1 duża cebula,
1 łyżeczka tymianku,
2 łyżki oliwy,
500 g pieczarek,
2 plastry prosciutto (opcja),
1 duża cebula,
ser żółty starty (opcja);
Pieczarki obierz, posiekaj w robocie na drobno. Cebulę i szynkę posiekaj w dobrą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj pieczarki, prosciutto, przyprawy i smaż aż cała woda nie wyparuje. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto pokrój na kwadraty o boku 5-6 cm. Przestudzony farsz nakładaj łyżeczką na pierożki, dodaj ser i zlepiaj po przekątnej. Piecz przez 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.