Pieczone marchewki

smakuję - patrzę - wymyślam

Pieczone marchewki

Kiedy na dworze jesień, czas na rozgrzewacze. Jednym z nich jest moja ulubiona przyprawa – cynamon. Zapraszam Was na pieczone marchewki z lekkim, orientalnym twistem. Smaczne i zdrowe 🙂

Składniki na 2 osoby:

4 kolorowe marchewki,

2 łyżki oleju rzepakowego,

0,5 łyżeczki cynamonu,

1 łyżeczka oleju sezamowego,

sól,

1 łyżka syropu klonowego,

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Marchewki pokrój na polówki. W misce połącz olej z przyprawami i syropem. Piecz na papierze przez około 25-30 minut. Gotowe marchewki polej olejem sezamowym.

Porady:

  • olej sezamowy możesz zastąpić garstką sezamu,
  • marchewki są równie smaczne w towarzystwie pietruszek,
  • zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub agawy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *