Pieczone marchewki

Kiedy na dworze jesień, czas na rozgrzewacze. Jednym z nich jest moja ulubiona przyprawa – cynamon. Zapraszam Was na pieczone marchewki z lekkim, orientalnym twistem. Smaczne i zdrowe 🙂
Składniki na 2 osoby:
4 kolorowe marchewki,
2 łyżki oleju rzepakowego,
0,5 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
sól,
1 łyżka syropu klonowego,
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Marchewki pokrój na polówki. W misce połącz olej z przyprawami i syropem. Piecz na papierze przez około 25-30 minut. Gotowe marchewki polej olejem sezamowym.
Porady:
- olej sezamowy możesz zastąpić garstką sezamu,
- marchewki są równie smaczne w towarzystwie pietruszek,
- zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub agawy.