Pasta z grzybami

smakuję - patrzę - wymyślam

Pasta z grzybami

Kocham makaron, dlatego bez przerwy wymyślam sosy, z którymi mogę go podać. Wszystko zależy od inwencji i składników w lodówce. Jeśli nie boicie się w kuchni eksperymentować to zachęcam do zrobienia tego dania – coś nieoczywistego ale bardzo smacznego! Robotę robi tu gremolata – włoski patent na odświeżenie dania w postaci natki pietruszki, skórki z cytryny i czosnku.

Składniki dla 1-2 osób:

200 g makaronu,

3 pieczarki,

garść suszonych grzybów,

1 szalotka,

1/3 szklanki białego wina,

3 suszone pomidory,

4 łyżki śmietanki 30%,

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,

 1 łyżeczka tymianku,

2 łyżki oliwy,

Na gremolatę:

kilka gałązek natki pietruszki,

skórka z 1 cytryny,

1 ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcja),

sól

Namocz grzyby w ciepłej wodzie na około 1-2 godziny. Cebulkę drobno posiekaj, pieczarki pokrój w plastry, pomidory przesiekaj. Rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, pieczarki, grzyby. Dodaj sól i tymianek. Podlej winem i wodą spod grzybów. W garnku ugotuj wodę, posól i ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Do sosu dodaj koncentrat, śmietankę, wymieszaj i dorzuć makaron. Natkę drobno posiekaj, dodaj startą drobno skórkę z cytryny i czosnek lub nie. Danie posyp gremolatą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *