Pasta z grzybami

Kocham makaron, dlatego bez przerwy wymyślam sosy, z którymi mogę go podać. Wszystko zależy od inwencji i składników w lodówce. Jeśli nie boicie się w kuchni eksperymentować to zachęcam do zrobienia tego dania – coś nieoczywistego ale bardzo smacznego! Robotę robi tu gremolata – włoski patent na odświeżenie dania w postaci natki pietruszki, skórki z cytryny i czosnku.
Składniki dla 1-2 osób:
200 g makaronu,
3 pieczarki,
garść suszonych grzybów,
1 szalotka,
1/3 szklanki białego wina,
3 suszone pomidory,
4 łyżki śmietanki 30%,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka tymianku,
2 łyżki oliwy,
Na gremolatę:
kilka gałązek natki pietruszki,
skórka z 1 cytryny,
1 ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcja),
sól
Namocz grzyby w ciepłej wodzie na około 1-2 godziny. Cebulkę drobno posiekaj, pieczarki pokrój w plastry, pomidory przesiekaj. Rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, pieczarki, grzyby. Dodaj sól i tymianek. Podlej winem i wodą spod grzybów. W garnku ugotuj wodę, posól i ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Do sosu dodaj koncentrat, śmietankę, wymieszaj i dorzuć makaron. Natkę drobno posiekaj, dodaj startą drobno skórkę z cytryny i czosnek lub nie. Danie posyp gremolatą.