Orzechowiec

smakuję - patrzę - wymyślam

Orzechowiec

Orzechy i miód, do tego budyń i mnóstwo masła. Ciężkie i bardzo kaloryczne ciasto, ale cóż… raz na jakiś czas nie zaszkodzi 😉

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej,

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,

100 g masła,

2 łyżki miodu,

0,5 szklanki cukru,

2 jajka;

Na warstwę orzechową:

250 g pecanów (lub połączonych orzechów, np. z laskowymi, brazylijskimi),

75 g masła,

3 łyżki cukru,

2 łyżki miodu;

Na masę budyniową:

3 szklanki mleka,

4 łyżki cukru,

2 budynie waniliowe bez cukru,

250 g miękkiego masła;

Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Masło roztop, wlej miód i cukier wystudzić. Jajka lekko ubij. Do mąki wlej przestudzone masło i roztrzepane jajka. Zagnieć szybko ciasto w mikserze i podziel na 2 części.

Na masę: rozpuść masło z cukrem i miodem zagotuj i mieszaj, aż cukier się  rozpuści. Wrzuć orzechy i oblep je masą.

Budynie ugotuj z cukrem według przepisu na opakowaniu, pamiętając o zmianie ilości mleka. Masło utrzyj mikserem na pulchną masę, nadal ucierając dodawać partiami wystudzony budyń. Formę prostokątną wyłóż papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Na drugą porcję ciasta nałóż orzechy i upiecz po wyjęciu pierwszej. Gotowe ciasta przełóż masą budyniową.

Porady:

  • przy dużej formie możesz ciasto upiec na raz, smarując jedną część orzechami, potem przedzielić na pół i złożyć.

Przepis zaczerpnięty z bloga: Mojewypieki.com

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *