Orzechowiec

Orzechy i miód, do tego budyń i mnóstwo masła. Ciężkie i bardzo kaloryczne ciasto, ale cóż… raz na jakiś czas nie zaszkodzi 😉
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
100 g masła,
2 łyżki miodu,
0,5 szklanki cukru,
2 jajka;
Na warstwę orzechową:
250 g pecanów (lub połączonych orzechów, np. z laskowymi, brazylijskimi),
75 g masła,
3 łyżki cukru,
2 łyżki miodu;
Na masę budyniową:
3 szklanki mleka,
4 łyżki cukru,
2 budynie waniliowe bez cukru,
250 g miękkiego masła;
Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Masło roztop, wlej miód i cukier wystudzić. Jajka lekko ubij. Do mąki wlej przestudzone masło i roztrzepane jajka. Zagnieć szybko ciasto w mikserze i podziel na 2 części.
Na masę: rozpuść masło z cukrem i miodem zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Wrzuć orzechy i oblep je masą.
Budynie ugotuj z cukrem według przepisu na opakowaniu, pamiętając o zmianie ilości mleka. Masło utrzyj mikserem na pulchną masę, nadal ucierając dodawać partiami wystudzony budyń. Formę prostokątną wyłóż papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Na drugą porcję ciasta nałóż orzechy i upiecz po wyjęciu pierwszej. Gotowe ciasta przełóż masą budyniową.
Porady:
- przy dużej formie możesz ciasto upiec na raz, smarując jedną część orzechami, potem przedzielić na pół i złożyć.
Przepis zaczerpnięty z bloga: Mojewypieki.com