Orzechowa przekąska

smakuję - patrzę - wymyślam

Orzechowa przekąska

Odchudzona wersja baklawy – ciasto filo, orzechy, cynamon. Idealne połączenie – tym razem w wersji chrupiących pierożków na deser. Nie ma syropu cukrowego, więc może zjeść dwa zamiast jednej porcji baklawy 😉

Na 6 pierożków:

2 arkusze ciasta filo,

100 g mielonych migdałów,

2 łyżki syropu klonowego,

1 łyżka cynamonu,

2-3 łyżki oleju;

cukier waniliowy do posypania;

Orzechy połącz z syropem klonowym i cynamonem. Każdy arkusz ciasta przekrój wzdłuż na 3 części. Każda część to jeden pierożek. Paski smaruj olejem, nakładaj w jednym rogu łyżeczkę farszu, nieco go spłaszcz i dopasuj do powierzchni pierożka. Składaj w trójkąty, składając przeciwległe brzegi, aż do skończenia paska ciasta. Nagrzej piekarnik na 185 stopni. Pierożki przełóż na blaszkę, posmaruj tłuszczem i piecz 15-20 minut do zezłocenia. Możesz na wierzchu posypać cukrem waniliowym.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *