Orzechowa przekąska

Odchudzona wersja baklawy – ciasto filo, orzechy, cynamon. Idealne połączenie – tym razem w wersji chrupiących pierożków na deser. Nie ma syropu cukrowego, więc może zjeść dwa zamiast jednej porcji baklawy 😉
Na 6 pierożków:
2 arkusze ciasta filo,
100 g mielonych migdałów,
2 łyżki syropu klonowego,
1 łyżka cynamonu,
2-3 łyżki oleju;
cukier waniliowy do posypania;
Orzechy połącz z syropem klonowym i cynamonem. Każdy arkusz ciasta przekrój wzdłuż na 3 części. Każda część to jeden pierożek. Paski smaruj olejem, nakładaj w jednym rogu łyżeczkę farszu, nieco go spłaszcz i dopasuj do powierzchni pierożka. Składaj w trójkąty, składając przeciwległe brzegi, aż do skończenia paska ciasta. Nagrzej piekarnik na 185 stopni. Pierożki przełóż na blaszkę, posmaruj tłuszczem i piecz 15-20 minut do zezłocenia. Możesz na wierzchu posypać cukrem waniliowym.