Orientalny bulion z kaczki

smakuję - patrzę - wymyślam

Orientalny bulion z kaczki

Kolejna alternatywa na zupę. Cóż ja poradzę, że bez zup żyć nie mogę? 🙂 A ponieważ moja kuchnia nie istnieje bez azjatyckich klimatów, więc znowu kierunek słodko – kwaśno – słono – pikantny, czyli umami w każdej łyżce!! Spróbujcie sami!

Składniki na 4 porcje:

Na wywar:

2 marchewki,

2 pietruszki,

1 cebula,

0,5 selera,

4 goździki,

2 liście laurowe,

4 ziela angielskie,

1 pierś z kaczki,

sól;

Dodatkowo:

1 łyżeczka cynamonu,

1 łyżeczka kminu rzymskiego,

0,5 łyżeczki mielonych goździków,

1 łyżka sosu sojowego,

sok z 1 cytryny,

4 łyżki śmietanki kokosowej,

100 g makaronu ryżowego wstążki,

kolendra do dekoracji,

Warzywa i mięso zalej 1 l zimnej wody, dodaj przyprawy do bulionu, gotuj ok. 45-55 minut. Ugotuj makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu (ok.10 minut). Warzywa i mięso wyjmij z wywaru, pokrój na drobniejsze części. Do wywaru dodaj podane przyprawy, śmietankę, sos sojowy i warzywa oraz mięso. Dopraw sokiem z cytryny, wrzuć makaron i podawaj. Posyp na końcu kolendrą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *