Orientalny bulion z kaczki

Kolejna alternatywa na zupę. Cóż ja poradzę, że bez zup żyć nie mogę? 🙂 A ponieważ moja kuchnia nie istnieje bez azjatyckich klimatów, więc znowu kierunek słodko – kwaśno – słono – pikantny, czyli umami w każdej łyżce!! Spróbujcie sami!
Składniki na 4 porcje:
Na wywar:
2 marchewki,
2 pietruszki,
1 cebula,
0,5 selera,
4 goździki,
2 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
1 pierś z kaczki,
sól;
Dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
0,5 łyżeczki mielonych goździków,
1 łyżka sosu sojowego,
sok z 1 cytryny,
4 łyżki śmietanki kokosowej,
100 g makaronu ryżowego wstążki,
kolendra do dekoracji,
Warzywa i mięso zalej 1 l zimnej wody, dodaj przyprawy do bulionu, gotuj ok. 45-55 minut. Ugotuj makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu (ok.10 minut). Warzywa i mięso wyjmij z wywaru, pokrój na drobniejsze części. Do wywaru dodaj podane przyprawy, śmietankę, sos sojowy i warzywa oraz mięso. Dopraw sokiem z cytryny, wrzuć makaron i podawaj. Posyp na końcu kolendrą.