Mus mango z jogurtem

Coś lekkiego, w miarę szybkiego i prostego. Deser idealny na letnie popołudnie, kiedy nie chcesz sterczeć przy piekarniku. Mango uwielbiam, dlatego tak wiele u mnie przepisów z tym owocem. Kiedy go jem, czuję się jak na egzotycznej wyspie, ech póki co można pomarzyć, ale, kto nam zabroni jeść jak w tropikach, w końcu klimat niemal taki sam 😉 Spróbujcie, a nie pożałujecie.
Składniki na 6 porcji:
600 ml puree z mango,
100 ml jogurtu greckiego,
300 ml śmietanki 30 proc.,
20 g żelatyny w proszku,
2-3 łyżki zimnej wody,
1-2 łyżki cukru pudru,
szczypta soli,
Owoce do dekoracji;
Zalej żelatynę wodą i odstaw na chwilę. Zagotuj puree z mango, zdejmij z ognia i dodaj żelatynę i wymieszaj. Pozostaw do lekkiego wystudzenia (ma być letnie) i dodaj jogurt. W tym czasie ubij śmietankę z cukrem pudrem i solą i wymieszaj delikatnie szpatułką z musem. Deser przelej do pucharków, odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie udekoruj owocami.