Malinowo– rabarbarowa tarta

Rabarbar i malina – połączenie sezonowe. Warto wypróbować, nawet jeśli nie przepadacie za rabarbarem. Ma swój specyficzny, cierpki smak, ale sezon jest tak krótki, że warto się przemóc, a może akurat w takiej wersji będzie zjadliwy? Tarta jest bardzo orzeźwiająca i świetna na letnie popołudnie, choć w deszczowy dzień także wprawi Was w dobry humor!
Składniki na tradycyjną okrągłą blaszkę do tarty:
170 g maki pszennej,
110 g twardego masła,
40 g cukru,
0,5 łyżeczki soli,
60 ml zimnej wody;
Na nadzienie:
2 jajka,
20 -30 g cukru (w zależności od słodkości owoców),
80 g mąki orzechowej (ulubionych mielonych orzechów),
80 g miękkiego masła,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub miąższ z laski wanilii);
Dodatkowo:
250-300 g owoców ( u mnie 150 g malin i 100 g rabarbaru),
2 łyżki syropu klonowego,
1 łyżka masła lub oleju,
Opcja: cukier puder do posypania wierzchu;
Zagnieć ciasto: mąkę wymieszaj z solą, cukrem i masłem pokrojonym na kawałki, aż powstanie lekka kruszonka i całe masło zostanie oblepione mąką. Dodaj wodę i szybko zagnieć ciasto. Wylep formę do tarty nakłuj widelcem i wstaw na 25-30 minut do lodówki.
Maliny przekrój na pół, rabarbar obierz z włókien, pokrój na kawałki 1 cm. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wlej syrop klonowy, do tego wrzuć rabarbar i duś do miękkości (około 5 minut).
Nagrzej piekarnik do 180 stopni, zrób nadzienie: połącz masło z cukrem za pomocą trzepaczki, dodaj jajka, migdały, ekstrakt z wanilii.
Spód tarty wyłóż fasolą lub specjalnymi kulkami do pieczenia (na papierze), podpiecz około 20-25 minut. Zdejmij obciążenie, nałóż nadzienie i owoce. Całość piecz przez 20 – 25 minut, aż masa stężeje a brzegi się zezłocą. Jeśli wolisz słodsze desery obsyp tatrę cukrem pudrem.