Malinowo– rabarbarowa tarta

smakuję - patrzę - wymyślam

Malinowo– rabarbarowa tarta

Rabarbar i malina – połączenie sezonowe. Warto wypróbować, nawet jeśli nie przepadacie za rabarbarem. Ma swój specyficzny, cierpki smak, ale sezon jest tak krótki, że warto się przemóc, a może akurat w takiej wersji będzie zjadliwy? Tarta jest bardzo orzeźwiająca i świetna na letnie popołudnie, choć w deszczowy dzień także wprawi Was w dobry humor!

Składniki na tradycyjną okrągłą blaszkę do tarty:

170 g maki pszennej,

110 g twardego masła,

40 g cukru,

0,5 łyżeczki soli,

60 ml zimnej wody;

Na nadzienie:

2 jajka,

20 -30 g  cukru (w zależności od słodkości owoców),

80 g mąki orzechowej (ulubionych mielonych orzechów),

80 g miękkiego masła,

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub miąższ z laski wanilii);

Dodatkowo:

250-300 g owoców ( u mnie 150 g malin i 100 g rabarbaru),

2 łyżki syropu klonowego,

1 łyżka masła lub oleju,

Opcja: cukier puder do posypania wierzchu;

Zagnieć ciasto: mąkę wymieszaj z solą, cukrem i masłem pokrojonym na kawałki, aż powstanie lekka kruszonka i całe masło zostanie oblepione mąką. Dodaj wodę i szybko zagnieć ciasto. Wylep formę do tarty nakłuj widelcem i wstaw na 25-30 minut do lodówki.

Maliny przekrój na pół, rabarbar obierz z włókien, pokrój na kawałki 1 cm. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wlej syrop klonowy, do tego wrzuć rabarbar i duś do miękkości (około 5 minut).

Nagrzej piekarnik do 180 stopni, zrób nadzienie: połącz masło z cukrem za pomocą trzepaczki, dodaj jajka, migdały, ekstrakt z wanilii.

Spód tarty wyłóż fasolą lub specjalnymi kulkami do pieczenia (na papierze), podpiecz około 20-25 minut. Zdejmij obciążenie, nałóż nadzienie i owoce. Całość piecz przez 20 – 25 minut, aż masa stężeje a brzegi się zezłocą. Jeśli wolisz słodsze desery obsyp tatrę cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *