Letnie tiramisu

Deser, który kochają niemal wszyscy: tiramisu. Klasyczny przepis już Wam podawałam (sprawdź pod tiramisu), teraz czas na wersję „zdrowszą”, z owocami, które swoją obecnością zajmują nieco miejsca w tym daniu, więc aż tyle kremu się nie zmieści 😉 Na dodatek kwasowość malin i truskawek, które właśnie zaczęły się pojawiać w naszych warzywniakach, bardzo orzeźwia ten nieco ciężki deser. Proponuję wersję w szklance, ale jeśli chcecie możecie go zrobić w naczyniu i pokroić na porcje po schłodzeniu (około 2-3 godziny).
Składniki na 5 sporych porcji:
500 g serka mascarpone,
4 łyżki cukru pudru,
miąższ z laski wanilii,
100 g biszkoptów,
4 duże żółtka (lub 5 małych),
100 ml zaparzonej i ostudzonej kawy,
50 ml amaretto,
350g owoców (użyłam maliny i truskawki),
kakao do posypania;
Zrób krem: żółtka ubij mikserem z cukrem na puszystą masę – ma zmienić kolor na biały. Po łyżce dodawaj serek i mieszaj trzepaczką, ale ręcznie, bez ubijania. Dodaj wanilię i odstaw do lodówki. Owoce umyj, truskawki pokrój w plastry.
Kawę pomieszaj z likierem, wlej do miski i maczaj w niej biszkopty. Wkładaj ciastka na spody szklanek, dodaj owoce, krem i tak, aż do wyczerpania składników tak, by na wierzchu była warstwa kremu. Posyp wierzch gorzkim kakao, udekoruj pozostałymi owocami.