Lemoniada mango

Pyszna i orzeźwiająca. Powstała z prostej przyczyny – potrzeby zużycia pure, które zostało po pieczeniu sernika. Jeśli lubicie orzeźwiające, letnie smaki, to zachęcam do wypróbowania pomysłu na letni, rajski napój.
Składniki na 400 ml napoju:
300 ml zimnej wody gazowanej (lub nie),
100 ml pure z mango (najlepiej z lodówki),
1-2 łyżeczki syropu klonowego,
kilka listków mięty,
sok z 1 cytryny;
Wlej do dzbanka sok cytryny i syrop klonowy i zalej kilkoma (2-3) łyżkami ciepłej wody, żeby syrop się rozpuścił. Dodaj pure z mango i wodę, zamieszaj, wrzuć całe listki mięty i rozlewaj do szklanek.
Porady:
- Jeśli lubisz zimniejsze napoje dodaj kostki lodu, wtedy zmniejsz nieco ilość wody;
- Miętę możesz zmiksować z mango i dopiero dodać, jeśli wolisz czuć jej orzeźwiający smak bardziej wyraźnie;
- Jeśli nie masz pure z mango użyj normalnego, wtedy musisz w blenderze kielichowym zblendować go z cytryną i wodą na pure.