Lemoniada mango

smakuję - patrzę - wymyślam

Lemoniada mango

Pyszna i orzeźwiająca. Powstała z prostej przyczyny – potrzeby zużycia pure, które zostało po pieczeniu sernika. Jeśli lubicie orzeźwiające, letnie smaki, to zachęcam do wypróbowania pomysłu na letni, rajski napój.

Składniki na 400 ml napoju:

300 ml zimnej wody gazowanej (lub nie),

100 ml pure z mango (najlepiej z lodówki),

1-2 łyżeczki syropu klonowego,

kilka listków mięty,

sok z 1 cytryny;

Wlej do dzbanka sok cytryny i syrop klonowy i zalej kilkoma (2-3) łyżkami ciepłej wody, żeby syrop się rozpuścił. Dodaj pure z mango i wodę, zamieszaj, wrzuć całe listki mięty i rozlewaj do szklanek.

Porady:

  • Jeśli lubisz zimniejsze napoje dodaj kostki lodu, wtedy zmniejsz nieco ilość wody;
  • Miętę możesz zmiksować z mango i dopiero dodać, jeśli wolisz czuć jej orzeźwiający smak bardziej wyraźnie;
  • Jeśli nie masz pure z mango użyj normalnego, wtedy musisz w blenderze kielichowym zblendować go z cytryną i wodą na pure.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *