Kruche tartaletki z owocami

Coś łatwego i pysznego. Ciasto, na które podaję Wam przepis pasuje i do słodkich i do słonych dań, wystarczy, że pominiecie cukier w przepisie. Polecam Wam, szczególnie z sezonowymi owocami. Właśnie pojawiły się pierwsze polskie truskawki. Póki co, piekielnie drogie, więc postanowiłam je wyeksponować i dać tak po prostu, świeże, bez wydziwiania, żeby nie zepsuć ich wspaniałego smaku. To co, macie chęć na pyszny, kruchy deser?
Składniki na 4 małe tartaletki lub 1 dużą tartę:
Na ciasto:
170 g mąki pszennej,
110 g twardego masła,
60 ml zimnej wody,
1/3 łyżeczki soli,
2 łyżki cukru;
Na krem:
250 g serka mascarpone,
100 ml śmietanki 30-36%,
szczypta soli,
2 łyżki cukru pudru,
Miąższ z laski wanilii,
Dodatkowo:
dowolne owoce do dekoracji,
sos karmelowy (patrz przepis na sernik cytrynowy),
Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, sól i cukier i zagnieć kruszonkę. Dodaj wodę i bardzo szybko połącz składniki na ciasto. Wylep foremki lub formę do pieczenia, razem z brzegami, nakłuj widelcem i włóż do lodówki na 30-40 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Tartaletki wyłóż papierem do pieczenia, obciąż specjalnymi kulkami do wypieków lub suchą fasolą. Piecz 20-25 minut. Po tym czasie zdejmij papier i dopiecz, by ciast było złociste (około 10-15 minut). W tym czasie przygotuj owoce, pokrój je na mniejsze kawałki. Spody tartaletek wystudź na kratce i zabierz się za krem. Ubij lekko zimną śmietanę z solą, stopniowo dodaj cukier puder, wsyp wanilię. Następnie dodawaj po łyżce serka. Krem wyłóż na przestudzone spody i udekoruj owocami. Możesz polać sosem karmelowym po wierzchu.