Kruche tartaletki z owocami

smakuję - patrzę - wymyślam

Kruche tartaletki z owocami

Coś łatwego i pysznego. Ciasto, na które podaję Wam przepis pasuje i do słodkich i do słonych dań, wystarczy, że pominiecie cukier w przepisie. Polecam Wam, szczególnie z sezonowymi owocami. Właśnie pojawiły się pierwsze polskie truskawki. Póki co, piekielnie drogie, więc postanowiłam je wyeksponować i dać tak po prostu, świeże, bez wydziwiania, żeby nie zepsuć ich wspaniałego smaku. To co, macie chęć na pyszny, kruchy deser?

Składniki na 4 małe tartaletki lub 1 dużą tartę:

Na ciasto:

170 g mąki pszennej,

110 g twardego masła,

60 ml zimnej wody,

1/3 łyżeczki soli,

2 łyżki cukru;

Na krem:

250 g serka mascarpone,

100 ml śmietanki 30-36%,

szczypta soli,

2 łyżki cukru pudru,

Miąższ z laski wanilii,

Dodatkowo:

dowolne owoce do dekoracji,

sos karmelowy (patrz przepis na sernik cytrynowy),

Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, sól i cukier i zagnieć kruszonkę. Dodaj wodę i bardzo szybko połącz składniki na ciasto. Wylep foremki lub formę do pieczenia, razem z brzegami, nakłuj widelcem i włóż do lodówki na 30-40 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Tartaletki wyłóż papierem do pieczenia, obciąż specjalnymi kulkami do wypieków lub suchą fasolą. Piecz 20-25 minut. Po tym czasie zdejmij papier i dopiecz, by ciast było złociste (około 10-15 minut). W tym czasie przygotuj owoce, pokrój je na mniejsze kawałki. Spody tartaletek wystudź na kratce i zabierz się za krem. Ubij lekko zimną śmietanę z solą, stopniowo dodaj cukier puder, wsyp wanilię. Następnie dodawaj po łyżce serka. Krem wyłóż na przestudzone spody i udekoruj owocami. Możesz polać sosem karmelowym po wierzchu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *