Kofty z kurczaka

Bałkany na talerzu. Dziś zaproponuję danie, które jadłam w Grecji, ale swoje odpowiedniki mają także Turcy oraz kraje byłej Jugosławii. Mięso na patyku, mielone, w formie płaskiego kotleta upieczone na grillu. Robi się je z jagnięciny, baraniny, wołowiny, a ja Wam proponuje coś powszechnie dostępnego w Polsce z bałkańskimi dodatkami. Kurczak z orientalnymi przyprawami i jogurtem greckim – mówię Wam – PYSZOTA!!
Składniki dla 4 osób:
2 podwójne piersi z kurczaka,
1 łyżka miękkiego masła lub oliwy,
1 ząbek czosnku,
0,5pęczka kolendry,
0,5 pęczka mięty,
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu),
0,5 łyżeczki mielonej kolendry,
0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
1/3 łyżeczki sumaku (turecka przyprawa do mięs, jeśli nie znajdziesz, pomiń),
1/3 łyżeczki papryki ostrej,
sól do smaku;
Na sos:
200 ml jogurtu greckiego,
Sok z 0,5 cytryny,
Kilka gałązek pokrojonej mięty i kolendry;
Mięso zmiel w maszynce wraz z ziołami. Dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy, tłuszcz i wyrób na jednolitą masę. Nadziewaj na patyczki, smaż na rozgrzanej patelni do zezłocenia z każdej strony (ok 4-5 minut na stronę). Składniki sosu połącz z miseczce. Podawaj z mięsem.