Kofty z kurczaka

smakuję - patrzę - wymyślam

Kofty z kurczaka

Bałkany na talerzu. Dziś zaproponuję danie, które jadłam w Grecji, ale swoje odpowiedniki mają także Turcy oraz kraje byłej Jugosławii. Mięso na patyku, mielone, w formie płaskiego kotleta upieczone na grillu. Robi się je z jagnięciny, baraniny, wołowiny, a ja Wam proponuje coś powszechnie dostępnego w Polsce z bałkańskimi dodatkami. Kurczak z orientalnymi przyprawami i jogurtem greckim – mówię Wam – PYSZOTA!!

Składniki dla 4 osób:

2 podwójne piersi z kurczaka,

1 łyżka miękkiego masła lub oliwy,

1 ząbek czosnku,

0,5pęczka kolendry,

0,5 pęczka mięty,

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu),

0,5 łyżeczki mielonej kolendry,

0,5 łyżeczki słodkiej papryki,

1/3 łyżeczki sumaku (turecka przyprawa do mięs, jeśli nie znajdziesz, pomiń),

1/3 łyżeczki papryki ostrej,

sól do smaku;

Na sos:

200 ml jogurtu greckiego,

Sok z 0,5 cytryny,

Kilka gałązek pokrojonej mięty i kolendry;

Mięso zmiel w maszynce wraz z ziołami. Dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy, tłuszcz i wyrób na jednolitą masę. Nadziewaj na patyczki, smaż na rozgrzanej patelni do zezłocenia z każdej strony (ok 4-5 minut na stronę). Składniki sosu połącz z miseczce. Podawaj z mięsem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *