Klopsiki po azjatycku I

Coś prostego i pożywnego. Możecie pominąć mięso i zrobić wersję vege, ale klopsiki w tym daniu dają fajny aromat. Zapraszam do spróbowania!
Składniki na 4 osoby:
1 op. makaronu ryżowego wstążki (500 g),
500 g mielonej wołowiny,
200 g pieczarek,
2 marchewki,
6 szparag,
1 ząbek czosnku,
1 mała cebula,
garść groszku cukrowego,
3 łyżki sosu sojowego,
0,5 łyżeczki mielonej kolendry,
świeży imbir wielkości kciuka,
2 łyżki oleju sezamowego,
50 ml wody gazowanej,
1 łyżka sezamu,
2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego,
2 łyżki syropu klonowego,
1 łyżka soku yuzu (owoc azjatycki, podobny do cytryny) lub octu ryżowego;
Zamarynuj mięso w startym imbirze, ząbku czosnku przeciśniętym przez praskę, 1 łyżce sosu sojowego i oleju sezamowego, oraz kolendrze. Dolej wodę gazowanej i wyrób mięso, zrób małe klopsiki. Odstaw na 30 minut. Pokrój warzywa (poza groszkiem) w zapałki (możesz użyć malaksera lub tarki o grubych oczkach). Rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż cebulę, mięso, następnie dodaj warzywa, sezam i pozostałe elementy sosu: syrop klonowy, sok z yuzu, pozostały sos sojowy. Smaż kilka minut, aż klopsiki się ugotują. W garnku nastaw wodę na makaron, gotuj 5 minut, przełóż do warzyw, wymieszaj. Dodaj pozostały olej sezamowy.