Klopsiki po azjatycku I

smakuję - patrzę - wymyślam

Klopsiki po azjatycku I

Coś prostego i pożywnego. Możecie pominąć mięso i zrobić wersję vege, ale klopsiki w tym daniu dają fajny aromat. Zapraszam do spróbowania!

Składniki na 4 osoby:

1 op. makaronu ryżowego wstążki (500 g),

500 g mielonej wołowiny,

200 g pieczarek,

2 marchewki,

6 szparag,

1 ząbek czosnku,

1 mała cebula,

garść groszku cukrowego,

 3 łyżki sosu sojowego,

0,5 łyżeczki mielonej kolendry,

świeży imbir wielkości kciuka,

2 łyżki oleju sezamowego,

50 ml wody gazowanej,

1 łyżka sezamu,

2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego,

2 łyżki syropu klonowego,

1 łyżka soku yuzu (owoc azjatycki, podobny do cytryny) lub octu ryżowego;

Zamarynuj mięso w startym imbirze, ząbku czosnku przeciśniętym przez praskę, 1 łyżce sosu sojowego i oleju sezamowego, oraz kolendrze. Dolej wodę gazowanej i wyrób mięso, zrób małe klopsiki. Odstaw na 30 minut. Pokrój warzywa (poza groszkiem) w zapałki (możesz użyć malaksera lub tarki o grubych oczkach). Rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż cebulę, mięso, następnie dodaj warzywa, sezam i pozostałe elementy sosu: syrop klonowy, sok z yuzu, pozostały sos sojowy. Smaż kilka minut, aż klopsiki się ugotują. W garnku nastaw wodę na makaron, gotuj 5 minut, przełóż do warzyw, wymieszaj. Dodaj pozostały olej sezamowy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *