Jogurtowiec mango z żelką truskawkową

smakuję - patrzę - wymyślam

Jogurtowiec mango z żelką truskawkową

Coś bardzo efektownego, a zarazem nie za bardzo skomplikowanego – ciasto z lodówki na bazie żelatyny – słoneczne i egzotyczne, bo na bazie puree z mango. Mus na delikatnym biszkopcie, o nieco bezowej konsystencji. Kilka godzin w lodówce i macie wspaniały deser – kwaskowy, o gładkiej konsystencji, przywodzący na myśl dalekie kraje.

Składniki na 1 tortownicę:

Na biszkopt:

2 duże jaja,

0,5 szklanki drobnego cukru,

0,5 szklanki mąki pszennej,

2 łyżki mąki ziemniaczanej;

Dodatkowo:

50 ml soku z pomarańczy;

Na masę jogurtową:

600 g puree z mango (najlepiej gotowej z puszki),

100 g jogurtu,

1,5 łyżki żelatyny,

3 łyżki zimnej wody,

300 ml śmietanki kremówki,

1 łyżka cukru waniliowego;

Na żelkę:

¾  łyżeczki żelatyny,

70 g musu z truskawek (zblendowane owoce, przetarte przez sito),

1 łyżka syropu z bzu czarnego (może być z malin),

1-2 łyżki zimnej wody;

Dodatkowo:

Owoce do dekoracji;

Zrób biszkopt: ubij białka z cukrem (dodawaj co minutę po 1,5 łyżki, aż cukier się skończy). Dodaj po 1 żółtku i ubijaj, następnie już nie ubijając przesiane mąki i wymieszaj wszystko szpatułką.

Ustaw piekarnik na 170 stopni. Ciasto wlej do formy na papier do pieczenia. Piecz 20 – 25 minut (termoobieg do suchego patyczka). Ciasto wyjmij z piekarnika, wyciągnij z formy, połóż na odwrót (papierem do góry) i ostudź.

Namocz żelatynę na mus jogurtowy i odstaw.

Weź się za masę jogurtową: zagotuj puree z mango, zdejmij z palnika, wlej namoczoną żelatynę i odstaw, by osiągnął temperaturę pokojową.

Ubij śmietanę z cukrem waniliowym. Do masy dodaj jogurt i wymieszaj. Następnie dodawaj w 3 częściach do masy z mango.

Do formy (u mnie silikonowa) włóż spód z upieczonego biszkopta, wlej masę i wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Zrób żelkę:  truskawki zblenduj i odcedź pesteczki przez sito, zalej w miseczce żelatynę zimną wodą. Mus z sokiem podgrzej do temperatury 70 – 80 stopni. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i ostudź. Na ciasto, które już zastygło wylej żelkę i jeszcze raz wstaw do lodówki na godzinę.

Udekoruj świeżymi owocami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *