Zielona Góra – Il Vicolo

Zaglądamy tu dość często od kilku lat, pierwszy raz zaprosiła nas tu siostra na swoje urodziny. Opinie były podzielone. Potem, po przerwie wróciliśmy jak syn zaczął interesować się gastronomią i gustować w czymś innym niż tylko mielone z ziemniakami.
Jedno z miejsc na zielonogórskiej mapie kulinarnej, którego nie wolno przegapić. Restauracja kilkakrotnie nagradzana w przewodniku Gault & Millau, co w naszej mieścinie nie jest częste.
Karta jest obszerna, zmienia się wraz z sezonami. Wiele w niej ciekawych pozycji i godnych uwagi dań.
Przyjeżdżam tu na zupy: rybna to najlepsze wydanie tej potrawy w naszym mieście. Pełna smaku, z nutą pomidorów i obfitością owoców morza, absolutnie niezapomniana. Jeśli lubicie tego typu historie to musicie koniecznie spróbować.
Żurek – bardzo pyszna propozycja, kwaśność zakwasu, dobrej jakości kiełbasa i boczek a do tego jajko poche – bardzo na plus.
Mój mąż przyjeżdża tu na podroby – gęsie żołądki są znakomite, podawane z sosem chrzanowym i plackami z kaszy, a my z synem uwielbiamy wszystko co mączne, więc zajadamy się pastami.
Ostatnim moim odkryciem są ravioli z gęsiną z mięsnym, skoncentrowanym sosem z aromatem śliwki, a same pierożki rozpływają się w ustach, zaś farsz ma lekko orientalny posmak – coś wspaniałego!
Desery jemy tu rzadko, ze względu na spore porcje, po prostu nie mamy już miejsca w żołądkach, ale jak kiedyś będę miała okazję to na pewno dodam kilka zdań. na uwagę zasługują tu lody rzemieślnicze, z naturalnych składników, które można spróbować w wielu smakach od lokalnej lodziarni, zresztą sery także zjecie tu od lokalnych sprzedawców , co jest świetnym pomysłem.
Zapraszam Was do Il Vicolo – miejsce godne odwiedzenia, smaki godne zapamiętania i mimo, że nie jest tanio, to przynajmniej wiecie za co płacicie, bo dobre danie zaczyna się od produktu, a ten który tu spotkacie jest na bardzo dobrej jakości!
Restaurację Il Vicolo znajdziecie w Zielonej Górze przy ul. Kupieckiej 70 B. Absolutne Top 3 zielonogórskich lokali!