Francuskie przekładańce

smakuję - patrzę - wymyślam

Francuskie przekładańce

Weekend czas zacząć dobrym deserem. Zapraszam do zrobienia ciastek, które możecie dowolnie modyfikować, w zależności od dostępności owoców, sezonowości i tego czy jecie nabiał czy nie. Przedstawiam ciastka z serkiem na dwa sposoby. Sam zdecyduj, którą wybierasz 😉

Składniki na 8 porcji:

8 kwadratów z ciasta francuskiego o boku 6-7 cm;

Na wersję tradycyjną:

200 g serka typu Filadelfia,

 2 łyżki cukru pudru,

 sok z 1 limonki,

150 g owoców-u mnie truskawki,

miąższ z laski wanilii;

Na wersję wege:

1 szklanka nerkowców,

4 łyżki cukru pudru,

 sok z połówki cytryny;

Jeśli wybierasz wersję bez nabiałową zacznij od serka. Nerkowce przełóż do kielicha od ręcznego blendera, zalej gorącą wodą powyżej ich wysokości i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie odlej wodę, dodaj pozostałe składniki kremu i zblenduj na gładką masę.

Ciasto włóż do nagranego piekarnika (180 stopni, termoobieg) i piecz około 18 minut, aż się zezłości.

Składniki kremu tradycyjnego połącz za pomocą widelca, nieco spulchniając twarożek.

Dodaj owoce i przekładaj kremem rozcięte, przestudzone kwadraty.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *