Francuskie poduszeczki

smakuję - patrzę - wymyślam

Francuskie poduszeczki

Dziś deser w 15 minut. Potrzebujecie 5 składników i w kwadrans macie deser dla rodzinki lub znajomych, którzy wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Gotowi? No to zapraszam do kuchni!

Składniki na 4 porcje:

 2 połówki brzoskwiń,

4 kwadraty ciasta francuskiego,

2 łyżeczki cukru waniliowego,

250 g serka mascarpone,

sok z 0,5 limonki lub cytryny.

 Nagrzej piekarnik do 180 stopni, włóż ciasto na 15 minut. W tym czasie pokrój w kostkę i podsmaż brzoskwinie, serek połącz z cukrem, dodaj przestudzone brzoskwinie, dodaj sok z połowy cytryny lub limonki. Ciastka przekrój wzdłuż, wypełnij kremem i gotowe ?

Porady:

  • Brzoskwinie możesz zastąpić świeżymi gruszkami lub jabłkami, a cukier waniliowy cynamonowym,
  • Zamiast mascarpone użyj zwykłego twarożku typu Filadelfia – będzie mniej kalorycznie 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *