Francuskie poduszeczki

Dziś deser w 15 minut. Potrzebujecie 5 składników i w kwadrans macie deser dla rodzinki lub znajomych, którzy wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Gotowi? No to zapraszam do kuchni!
Składniki na 4 porcje:
2 połówki brzoskwiń,
4 kwadraty ciasta francuskiego,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
250 g serka mascarpone,
sok z 0,5 limonki lub cytryny.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni, włóż ciasto na 15 minut. W tym czasie pokrój w kostkę i podsmaż brzoskwinie, serek połącz z cukrem, dodaj przestudzone brzoskwinie, dodaj sok z połowy cytryny lub limonki. Ciastka przekrój wzdłuż, wypełnij kremem i gotowe ?
Porady:
- Brzoskwinie możesz zastąpić świeżymi gruszkami lub jabłkami, a cukier waniliowy cynamonowym,
- Zamiast mascarpone użyj zwykłego twarożku typu Filadelfia – będzie mniej kalorycznie 🙂