Eton mess

Klasyczny angielski deser, pełen cukru i śmietany. Jeśli nie straszne Wam kalorie, albo jecie desery tylko okazjonalnie, to może skusicie się na ten angielski bałagan? Beza, śmietana i truskawki, to podstawowe składniki tego deseru, które pokochają zarówno mali jak i duzi entuzjaści słodkości. Do tego jest prosty i nie trzeba czekać aż się upiecze czy ustoi w lodówce (oczywiście pod warunkiem, że macie gotową beze lub beziki).

Składniki na 4-5 dużych deserów:
kilka kawałków bezy (lub bezików),
400 ml śmietanki 30 proc.,
3-4 łyżki mascarpone (niekonieczne),
2 łyżki cukru pudru,
miąższ z laski wanilii,
300 g owoców (w oryginale truskawki);
Gotowe beziki pokrusz na mniejsze kawałki (jeśli nie masz przepisu na bezę znajdziesz tu). Obierz owoce i pokrój ma mniejsze kawałki. Śmietanę lekko ubij, dodaj serek, sok z cytryny, cukier i wanilię i ubij na stabilny krem. Do szklanki wkładaj bezę, krem, owoce i tak aż do wypełnienia naczynia. Od razu podawaj, zanim beza zmięknie.