Ekspresowa dyniowa

Dyniowa w 20 minut? Tak, to możliwe. Wystarczy wykorzystać mrożoną dynię w kostkach. Warto mieć zapasy z jesieni, ale jeśli nie posiadacie takowych zapraszam do sklepu – jedna z firm ułatwia nam życie i proponuje tego typu mrożonkę. No to do dzieła!
Składniki na 4 porcje:
500 g dyni mrożonej w kostce
1 łyżeczka garam masala,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki sosu sojowego,
100 ml mleka kokosowego,
garść pestek dyni,
sok z 1 pomarańczy
Podsmaż na oliwie przyprawę garam masala, cynamon, koncentrat pomidorowy. Wrzuć dynię, dolej 1 l wrzącej wody. Gotuj 15 minut. Dopraw solą lub sosem sojowym. Upraż na suchej patelni pestki dyni. Zupę zblenduj z mlekiem kokosowym. Dolej sok z pomarańczy. Wlej do miseczki, posyp pestkami i zajadaj.