Ekspresowa dyniowa

smakuję - patrzę - wymyślam

Ekspresowa dyniowa

Dyniowa w 20 minut? Tak, to możliwe. Wystarczy wykorzystać mrożoną dynię w kostkach. Warto mieć zapasy z jesieni, ale jeśli nie posiadacie takowych zapraszam do sklepu – jedna z firm ułatwia nam życie i proponuje tego typu mrożonkę. No to do dzieła!

Składniki na 4 porcje:

500 g dyni mrożonej w kostce

1 łyżeczka garam masala,

1 łyżeczka cynamonu,

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

2 łyżki sosu sojowego,

100 ml mleka kokosowego,

garść pestek dyni,

sok z 1 pomarańczy


Podsmaż na oliwie przyprawę garam masala, cynamon, koncentrat pomidorowy. Wrzuć dynię, dolej 1 l wrzącej wody. Gotuj 15 minut. Dopraw solą lub sosem sojowym. Upraż na suchej patelni pestki dyni. Zupę zblenduj z mlekiem kokosowym. Dolej sok z pomarańczy. Wlej do miseczki, posyp pestkami i zajadaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *