Drożdżowe kruche rogale

Przepis wielopokoleniowy, sprawdzony przez babcie, teściową, jej siostrę, mnie i mojego syna i coś Wam powiem; DZIAŁA! To pierwsze drożdżowe ciasto, które odważyłam się zrobić i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że wychodzi od pierwszego razu, nawet ludziom mało uzdolnionym piekarsko 😉 Polecam i zachęcam do wypróbowania.
Składniki na ok. 25 sztuk:
0,5 kg mąki pszennej,
50 g świeżych drożdży,
6 żółtek,
1 całe jajko,
0,5 szklanki cukru,
150 g masła,
1 szklanka mleka,
szczypta soli,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
słoik powideł śliwkowych,
płatki migdałowe i brązowy cukier do dekoracji;
Mąkę przesiej do miski, masło rozpuść i odstaw, by ostygło. Mleko podgrzej – ma być ciepłe, nie gorące. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru na pastę.
Za pomocą miksera utrzyj żółtka z pozostałym cukrem. Masę z masłem, wanilią, mlekiem i drożdżami dodaj do mąki. Wymieszaj całość szpatułką do ciasta. Miskę z ciastem wstaw do drugiej miski wypełnionej mocno ciepłą, ale nie gorącą wodą. Przykryj ciasto folią i odstaw aż wyrośnie na ok. 0,5 godziny. Po tym czasie ponownie wymieszaj ciasto, wymień wodę na mocno ciepłą i przykryj ponownie folią. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłej wodzie.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół). Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj każdą na kształt koła na stolnicy podsypanej mąką. Koło podziel na gwiazdę (8 części). Na każdej wyłóż małą łyżeczkę powideł (na podstawie każdego trójkąta). Zwiń na kształt rogalika. Tak przygotowane drożdżówki kładź a blachę, posmaruj jajkiem, posyp płatkami migdałowymi lub cukrem i piecz przez 20-30 minut.