Czekoladowe ciasteczka bez glutenu

smakuję - patrzę - wymyślam

Czekoladowe ciasteczka bez glutenu

Zdrowe i smaczne – może mają jedną wadę, trzeba je szybko jeść, bo starzeją się w krótkim czasie, ale rodzinka pewnie pomoże, żeby szybko zniknęły 🙂 Alternatywa dla pszennej mąki, której tak często nadużywamy. Spróbujcie sami.

Składniki na 16 ciasteczek:

po 0,5 szklanki mąk: gryczanej, jaglanej, ziemniaczanej,

0,5 szklanki cukru trzcinowego,

50 g gorzkiej czekolady,

4 łyżki oleju kokosowego,

1  banan,

1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej,

¼ szklanki mleka migdałowego,

szczypta soli,

1 czubata łyżka masła migdałowego

Zmiksować wszystkie składniki (oprócz czekolady) w malakserze. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając na blaszce. Piec w temperaturze 160 stopni (termoobieg) przez ok. 15 minut. Wyjąć i przestudzić.

Porady:

  • zamknąć w szczelnym pojemniku – szybko tracą wilgoć,
  • ze względu na banana nie można ich długo przechowywać (zjeść w przeciągu 3 dni),
  • masło migdałowe możesz zastąpić masłem zwykłym, jeśli nie jesz nabiału, dodaj więcej oleju kokosowego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *