Czekoladowe ciasteczka bez glutenu

Zdrowe i smaczne – może mają jedną wadę, trzeba je szybko jeść, bo starzeją się w krótkim czasie, ale rodzinka pewnie pomoże, żeby szybko zniknęły 🙂 Alternatywa dla pszennej mąki, której tak często nadużywamy. Spróbujcie sami.

Składniki na 16 ciasteczek:
po 0,5 szklanki mąk: gryczanej, jaglanej, ziemniaczanej,
0,5 szklanki cukru trzcinowego,
50 g gorzkiej czekolady,
4 łyżki oleju kokosowego,
1 banan,
1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej,
¼ szklanki mleka migdałowego,
szczypta soli,
1 czubata łyżka masła migdałowego
Zmiksować wszystkie składniki (oprócz czekolady) w malakserze. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając na blaszce. Piec w temperaturze 160 stopni (termoobieg) przez ok. 15 minut. Wyjąć i przestudzić.
Porady:
- zamknąć w szczelnym pojemniku – szybko tracą wilgoć,
- ze względu na banana nie można ich długo przechowywać (zjeść w przeciągu 3 dni),
- masło migdałowe możesz zastąpić masłem zwykłym, jeśli nie jesz nabiału, dodaj więcej oleju kokosowego.