Chałka wytrawnie

smakuję - patrzę - wymyślam

Chałka wytrawnie

Coś, co powstaje w kilka minut i dla czego mój syn porzucił inne śniadania – chałka z musem z wątróbki i kilkoma dodatkami. Zrobicie bez problemu.

Składniki na 4 kromki:

4 kromki chałki,

3 łyżki klarowanego masła,

0,5 gruszki,

2 łyżki orzechów piniowych,

4 łyżeczki serka koziego do smarowania,

2 łyżki miodu

Gruszkę pokrój w plasterki, podsmaż na 1 łyżce masła. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałe masło, podsmaż na złoto kromki, obok wysyp orzeszki do podprażenia. Na chałce nakładaj mus z wątróbki, na to gruszkę i ser, całość posyp orzechami i polej miodem.

Porady:

  • mus zrobisz z podsmażonej i uduszonej z winem i cebulką wątróbki, następnie zblendowanej, ze śmietanką 30 %  i masłem na krem,
  • możesz użyć innych orzechów
  • wersja z serem pleśniowym typu brie też będzie znakomita

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *