Butter chicken

smakuję - patrzę - wymyślam

Butter chicken

Wpływ oglądania masy kulinarnych programów i czerpania inspiracji. Niedawno natrafiłam na Netfliksie na fantastyczny konkurs kulinarny z udziałem szefów kuchni z całego świata, którzy mierzą się z klasykami kuchni globu. W jednym z odcinków gotowano właśnie butter chicken w różnych wersjach. To mnie zainspirowało, by stworzyć własny przepis na to pyszne, aromatyczne, rozgrzewające, pełne smaków danie. Moja wersja jest bez kurczaka, ale spokojnie tofu i boczniaki możecie zastąpić mięsem. Gotowi na kulinarną ucztę?

Składniki dla 3 osób:

1 puszka posiekanych pomidorów,

150 ml jogurtu greckiego,

4-5 dużych boczniaków,

200 g tofu,

3-4 ziarenka kardamonu,

3-4 goździki,

2 ząbki czosnku,

1-2 łyżeczki startego imbiru,

sok z 1 cytryny,

 1 łyżeczka przyprawy garam masala,

1/3 łyżeczki chili (mielone lub w płatkach),

1 laska cynamonu,

3 łyżki mielonych nerkowców (lub migdałów),

2-3 liście laurowe,

kilka kulek czarnego pieprzu,

3 łyżki masła,

2 łyżki oliwy,

1 cebula,

listki kolendry do dekoracji,

sól do smaku;

Tofu pokrój w kostkę , grzyby lekko porwij na mniejsze kawałki. Zalej sokiem z cytryny i jogurtem, dodaj garam masala, chili i wstaw na 30 minut do lodówki (wersja z kurczakiem wymaga wstawienia mięsa polanego sokiem i chili na 30 minut, a następnie dodanie jogurtu i kolejne odstawienie do lodówki na 1-2 godziny, żeby mięso skruszało).

Do moździerza włóż pieprz, czosnek i obrany i posiekany imbir. Stwórz pastę.

Na rozgrzany olej wsyp posiekaną cebulkę, dodaj cynamon, zmiażdżony czosnek z imbirem, kardamon i goździki, chwilę podgrzewaj. Dorzuć grzyby i tofu (mięso), pomidory i liście laurowe, mielone orzechy, dodaj masło. Przykryj pokrywką i duś danie około 15 minut (z kurczakiem 20 – 22 minuty). Posól do smaku, posyp listkami kolendry i podawaj z ryżem lub domowymi plackami.

Porady:

  • w wersji wegańskiej zastąp jogurt kokosowym oraz masło masłem kokosowym lub wegańską osełką z nerkowców.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *