Butter chicken

Wpływ oglądania masy kulinarnych programów i czerpania inspiracji. Niedawno natrafiłam na Netfliksie na fantastyczny konkurs kulinarny z udziałem szefów kuchni z całego świata, którzy mierzą się z klasykami kuchni globu. W jednym z odcinków gotowano właśnie butter chicken w różnych wersjach. To mnie zainspirowało, by stworzyć własny przepis na to pyszne, aromatyczne, rozgrzewające, pełne smaków danie. Moja wersja jest bez kurczaka, ale spokojnie tofu i boczniaki możecie zastąpić mięsem. Gotowi na kulinarną ucztę?
Składniki dla 3 osób:
1 puszka posiekanych pomidorów,
150 ml jogurtu greckiego,
4-5 dużych boczniaków,
200 g tofu,
3-4 ziarenka kardamonu,
3-4 goździki,
2 ząbki czosnku,
1-2 łyżeczki startego imbiru,
sok z 1 cytryny,
1 łyżeczka przyprawy garam masala,
1/3 łyżeczki chili (mielone lub w płatkach),
1 laska cynamonu,
3 łyżki mielonych nerkowców (lub migdałów),
2-3 liście laurowe,
kilka kulek czarnego pieprzu,
3 łyżki masła,
2 łyżki oliwy,
1 cebula,
listki kolendry do dekoracji,
sól do smaku;
Tofu pokrój w kostkę , grzyby lekko porwij na mniejsze kawałki. Zalej sokiem z cytryny i jogurtem, dodaj garam masala, chili i wstaw na 30 minut do lodówki (wersja z kurczakiem wymaga wstawienia mięsa polanego sokiem i chili na 30 minut, a następnie dodanie jogurtu i kolejne odstawienie do lodówki na 1-2 godziny, żeby mięso skruszało).
Do moździerza włóż pieprz, czosnek i obrany i posiekany imbir. Stwórz pastę.
Na rozgrzany olej wsyp posiekaną cebulkę, dodaj cynamon, zmiażdżony czosnek z imbirem, kardamon i goździki, chwilę podgrzewaj. Dorzuć grzyby i tofu (mięso), pomidory i liście laurowe, mielone orzechy, dodaj masło. Przykryj pokrywką i duś danie około 15 minut (z kurczakiem 20 – 22 minuty). Posól do smaku, posyp listkami kolendry i podawaj z ryżem lub domowymi plackami.
Porady:
- w wersji wegańskiej zastąp jogurt kokosowym oraz masło masłem kokosowym lub wegańską osełką z nerkowców.