Bolognese

smakuję - patrzę - wymyślam

Bolognese

Klasyk prosto z Włoch. Uwielbiam ten sos, choć za mięsem nie przepadam, to w takiej formie całkiem mi pasuje! Czy wiecie, że ten sos jada się we Włoszech z pappardelle lub tagliatelle (wstążki szerokie lub średnie)? Tak, tak, Włosi by nas wyklęli za te zmiany 🙂 A może spróbujecie poeksperymentować? Ja podałam z farfalle, tylko ciii 😉

Składniki dla 4 osób:

400 g makaronu,

400 g mielonej wołowiny,

500  ml passaty pomidorowej,

1 łyżeczka suszonego oregano,

1 łyżeczka suszonej bazylii,

sól,

1 cebula,

1 szklanka czerwonego wina,

3 łyżki oliwy,

parmezan do posypania;

Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie. Dodaj mięso, podsmaż i wlej wino oraz passatę. Dodaj zioła i duś sos przez ok 40-50 minut na małym ogniu, by odparował i nabrał smaku. Ugotuj makaron, przełóż do sosu. Dopraw solą, świeżą bazylią i podawaj posypany parmezanem.

Porady:

  • w spolszczonej wersji zamiast wołowiny możecie użyć mięsa z indyka, będzie mniej kaloryczne.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *