Bolognese

Klasyk prosto z Włoch. Uwielbiam ten sos, choć za mięsem nie przepadam, to w takiej formie całkiem mi pasuje! Czy wiecie, że ten sos jada się we Włoszech z pappardelle lub tagliatelle (wstążki szerokie lub średnie)? Tak, tak, Włosi by nas wyklęli za te zmiany 🙂 A może spróbujecie poeksperymentować? Ja podałam z farfalle, tylko ciii 😉
Składniki dla 4 osób:
400 g makaronu,
400 g mielonej wołowiny,
500 ml passaty pomidorowej,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
sól,
1 cebula,
1 szklanka czerwonego wina,
3 łyżki oliwy,
parmezan do posypania;
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie. Dodaj mięso, podsmaż i wlej wino oraz passatę. Dodaj zioła i duś sos przez ok 40-50 minut na małym ogniu, by odparował i nabrał smaku. Ugotuj makaron, przełóż do sosu. Dopraw solą, świeżą bazylią i podawaj posypany parmezanem.
Porady:
- w spolszczonej wersji zamiast wołowiny możecie użyć mięsa z indyka, będzie mniej kaloryczne.