Banoffee pie

Wersja tarty z bananem, kajmakiem i kremem śmietanowym, nieco zmodyfikowana. Proponowałam Wam wcześniej deser w pucharku, ze zmianą banana na mango (przepis tu), teraz forma ciasta, która przypadnie do gustu każdemu, kto lubi słodkie desery na kruchym spodzie z odrobinką czekolady.
Składniki na 1 tradycyjną tartę:
160 g mąki pszennej,
110 g zimnego masła,
2 łyżki cukru,
0,5 łyżeczki soli,
60 ml zimnej wody,
1 łyżka kakao,
4 kostki gorzkiej czekolady,
2-3 banany,
sok z 1 cytryny,
1 szklanka masy kajmakowej,
100 ml śmietanki 30-36 proc.,
100 g serka mascarpone (może być sama śmietanka, wtedy daj 200 ml),
2 łyżki cukru pudru;
Zacznij od zagniecenia ciasta: połącz mąkę z solą, cukrem, kakao, pokrojonym masłem, zagnieć kruszonkę, dodaj wodę, szybko zagnieć ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylep ciastem, nakłuj widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki.
Banany obierz, pokrój w plasterki, wyciśnij na nie sok z cytryny i odstaw.
Piekarnik nastaw na 170 stopni (termoobieg). Tartę włóż do nagrzanego piekarnika, piecz 30 minut. Czekoladę pokrój na wiórki lub mniejsze kawałki. Na gorącą tarte wysyp czekoladę i odstaw do ostygnięcia.
Ubij śmietanę, powoli dodaj cukier, a następnie serek i ubij na krem.
Na chłodny spód wyłóż kajmak, banany i krem śmietanowy. Wstaw na noc do lodówki.
Dla pewności do śmietany możesz dodać śmietanfix – będzie bardziej sztywna i przetrwa do kolejnego dnia.