Banoffee pie

smakuję - patrzę - wymyślam

Banoffee pie

Wersja tarty z bananem, kajmakiem i kremem śmietanowym, nieco zmodyfikowana. Proponowałam Wam wcześniej deser w pucharku, ze zmianą banana na mango (przepis tu), teraz forma ciasta, która przypadnie do gustu każdemu, kto lubi słodkie desery na kruchym spodzie z odrobinką czekolady.

Składniki na 1 tradycyjną tartę:

160 g mąki pszennej,

110 g zimnego masła,

2 łyżki cukru,

0,5 łyżeczki soli,

60 ml zimnej wody,

1 łyżka kakao,

4 kostki gorzkiej czekolady,

2-3 banany,

sok z 1 cytryny,

1 szklanka masy kajmakowej,

100 ml śmietanki 30-36 proc.,

100 g serka mascarpone (może być sama śmietanka, wtedy daj 200 ml),

2 łyżki cukru pudru;

Zacznij od zagniecenia ciasta: połącz mąkę z solą, cukrem, kakao, pokrojonym masłem, zagnieć kruszonkę, dodaj wodę, szybko zagnieć ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylep ciastem, nakłuj widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki.

Banany obierz, pokrój w plasterki, wyciśnij na nie sok z cytryny i odstaw.

Piekarnik nastaw na 170 stopni (termoobieg). Tartę włóż do nagrzanego piekarnika, piecz 30 minut. Czekoladę pokrój na wiórki lub mniejsze kawałki. Na gorącą tarte wysyp czekoladę i odstaw do ostygnięcia.

Ubij śmietanę, powoli dodaj cukier, a następnie serek i ubij na krem.

Na chłodny spód wyłóż kajmak, banany i krem śmietanowy. Wstaw na noc do lodówki.

Dla pewności do śmietany możesz dodać śmietanfix – będzie bardziej sztywna i przetrwa do kolejnego dnia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *