Baklawa

smakuję - patrzę - wymyślam

Baklawa

Ciasto mojego syna, jego przepis, ale wykonuje je częściej ja, chociaż, to nie ja je zjadam J Słodkie, lepkie, sycące i barrrdzo orzechowe. Najlepsze na drugi dzień. Może nieco pracochłonne, ale jak zrobicie blaszkę to macie spokój z deserami na jakiś czas 🙂

Składniki dla 8 osób:

500 g grubo mielonych orzechów ( np. pistacji i pekanów),

225 g roztopionego masła,

2 łyżeczki cynamonu,

1 szklanka wody,

1 szklanka cukru,

0,5 szklanki miodu,

1 opakowanie ciasta filo,

1 łyżeczka startej skórki z cytryny,

1 laska wanilii;

Nagrzej piekarnik do 175 stopni (góra – dół). Orzechy wymieszaj z cynamonem. Rozłóż ciasto filo i złóż na pół. Do naczynia żaroodpornego włóż 2 podwójne płaty ciasta, przesmarowując każdą warstwę masłem. Na dwa podwójne płaty wyłóż warstwę orzechów. Następnie wykładaj po 1 podwójnym płacie posmarowanym masłem i posypuj orzechami. Postępuj tak aż zostaną ci dwa podwójne płaty ciasta – one stanowią wierzch baklawy. Je również przesmaruj masłem. Gotowe ciasto przetnij na 4 poziome rzędy, następnie na 7-8 mniejszych porcji w każdym rzędzie – pod skosem. Piecz ok. 40 – 50 minut, do zezłocenia wierzchu baklawy. W tym czasie z wody i cukru przygotuj syrop, dodaj ziarenka wanilii i skórkę z cytryny oraz miód. Gotuj mieszankę przez 20 minut na małym ogniu. Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika zalej gorącym syropem i pozostaw do ostygnięcia. Baklawa najlepsza jest na 2-3 dzień, gdy wchłonie syrop

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *